Saugesnio interneto savaitė progimnazijoje

Šiais mokslo metais, kaip ir visoje Lietuvoje, mūsų mokykloje mokiniai mokosi nuotoliniu būdu. Todėl šventės, įvairūs renginiai, veiklos taip pat vyksta nuotoliniu būdu. Antrojo karantino metu jau lengviau mokytis, bendrauti, švęsti šventes, dalyvauti veiklose, konkursuose. Kiekvienais metais, vasario mėnesio antros savaitės antradieniais, minima pasaulinė Saugesnio interneto diena. Vasario 9 dieną mokiniai stebėjo tiesioginį renginį „Kuriame saugų internetą kartu“. Klasių auklėtojai vedė klasės valandėles, skirtas šiai dienai paminėti.
Visą praėjusią savaitę vyko įvairios veiklos. Su penktokais diskutavome, analizavome www.draugiskasinternetas.lt puslapį, jame skelbiamą įvairią informaciją. Atkreipėme dėmesį į tai, kokie pavojai slypi internete, kaip netyčia ir nežinant galima savo duomenis pateikti nežinomiems asmenims ir nukentėti ne tik patiems, bet ir šeimos nariams. Prisiminėme ir dalinomės asmenine patirtimi, gerais ir blogais nuotykiais, susijusiais su socialiniais tinklais bendraujant, ieškant informacijos, žaidžiant žaidimus internete. Taip pat diskutavome ypač skaudžia paaugliams patyčių tema internete, komentarais socialiniuose tinkluose. Akcentavome ir įsidėmėjome, kur kreiptis tokiu atveju.
Šeštokai prisiminė, kokias veiklas vykdė penktoje klasėje, kaip kūrė lankstinukus apie nepilnamečiams draudžiamą ir žalingą turinį, vyko mini konkursėlis ir buvo pareikštas noras papasakoti, pasidalinti savo žiniomis su pradinukais. Tad vyresni mokiniai prisijungė prie pradinukų kanalų ir skaitė paskaitėles, atsakinėjo į klausimus, dalyvavo Livija Stankaitytė, Izabelė Mitkutė ir kt. Jos pasidalijo savo patirtimi, savaip pateikė žinias apie saugų internetą, saugų bendravimą socialiniuose tinkluose. Paminėjo, kad 2020 metais RTR (Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba) gavo 1373 pranešimus apie draudžiamą ir žalingą nepilnamečiams turinį. Patarė patiems tokiose situacijose panašiai elgtis. Atsakinėjo į pateiktus klausimus. Aštuntokai kūrė plakatus Saugesnio interneto dienai paminėti. Jie taip pat išlaikė ilgametę mūsų mokyklos tradiciją, skaitė paskaitas pradinukams. Savo lektoriaus gabumus atskleidė ir labai visus nustebino, nudžiugino Julius Vaišvila ir jo gebėjimas diskutuoti, bendrauti su plačia auditorija. Jis išsamiai ir nuodugniai atsakė į pateiktus pradinukų klausimus, buvo ir sudėtingų, ir intriguojančių klausimų, tačiau Julius nepasimetė ir sugebėjo paaiškinti, atsakyti suprantamai, paprastai ir aiškiai.
Mokiniai dar kartą įsitikino, kad pasaulinės pandemijos akivaizdoje internetas tampa kasdiene priemone kiekvienam iš mūsų – mokomės, dirbame, pramogaujame, bendraujame. Tačiau, šalia visų šitų gerų dalykų slypi ir kita, tamsioji interneto pusė – žalingas nepilnamečiams turinys, neapykantos kurstymas, patyčios, asmeninių duomenų naudojimas ir kita. Bendra visų mintis, kad interneto etika – mandagus ir pagarbus elgesys, ne tik realiame, bet ir virtualiame gyvenime. Informacinių technologijų mokytoja Birutė Rimkuvienė.

Skip to content