Tarptautinė Tolerancijos diena

Kasmet nuo 1995 m. lapkričio 16 d., kai  UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, daugelyje demokratinių valstybių minima Tarptautinė tolerancijos diena. Pasaulyje gyvename skirtingi žmonės – mes visi skiriamės išorine išvaizda: odos, akių, plaukų  spalva, apranga, savo mąstymu. Mes galime nemėgti kai kurių iš jų, ir, žinoma, kai kurie gali nemėgti ir mūsų, tačiau tolerancija nėra beribė – ji baigiasi tada, kai pažeidžiamos kito žmogaus teisės. Tolerancija – tai pakantumas, mandagumas, pagarba kitiems, supratimas, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimas, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Iš esmės, Tolerancija yra leidimas mums būti savimi ir gyventi taip, kaip norime ir jei visi laikysimės taisyklės, kad skirtumai – ne pagrindas nesantaikai, užgauliojimams ar įžeidinėjimui, kiekvienas galėsime jaustis saugiai.

Šios dienos paminėjimui mūsų šalyje kasmet pasiūlomas vis kitoks simbolis –  šių metų Tolerancijos dienos simbolis – „Tolerancijos miestas“. „Tolerancijos miestas“ tikslai: išsiaiškinti, išanalizuoti žodžio Tolerancija reikšmę;  aptarti su mokiniais – ar mes gyvename Tolerantiškoje visuomenėje, ar savo mieste / gyvenamojoje vietovėje matome, pastebime tolerancijos / netolerancijos pavyzdžius, situacijas;  surasti XX a. istorijos pavyzdžius (Lietuvos istorijos ir pasaulio istorijos), susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam bei kitokiam.

Tolerantiškas  miestas gali būti tas, kuriame gyvename, tačiau gali būti ir kuriamas miestas, apie kurį svajojame, kuriame norėtume gyventi, todėl šiais metais pakvietėme  mokyklos bendruomenę pastatyti po pastatą „Tolerancijos miestui“. Mokiniai ir mokytojai iš pasirinktų medžiagų statė namus  klasių valandėlių metu, po pamokų, namuose ir net mokinių atostogų metu. Vyresnių klasių mokiniams sutiko padėti dailės ir technologijų mokytojas Martynas Jankevičius ir technologijų mokytoja Rasa Linkovė.  Prisijungdami prie pilietinės iniciatyvos, mokiniai aiškinosi Tolerancijos reikšmę, diskutavo,  kodėl Tolerancijos mieste gyvena skirtingi žmonės? Kodėl miesto pastatai skirtingi? Kas gyvena tuose namuose? Gal juose kažkas dirba? Gal tokiame mieste norėtumėm gyventi? Verdeniečių Tolerancijos mieste taip pat apsigyveno tolerantiški žmonės, jie buvo apsirengę  įvairiais stiliais, įvairių kultūrų apranga, savo apranga, išvaizda išreiškė  save, mokėsi  priimti skirtingus žmones.

Mūsų mokyklos bendruomenė siekia, kad pagarbus bendravimas, pakantumas, įsiklausymas ir gebėjimas išgirsti vienas kitą būtų mūsų kasdienybė.Socialinė pedagogė metodininkė Jolanta Bliūdžiuvienė

Skip to content