Europos kalbų diena

Nuo 2001 m. rugsėjo 26 dieną švenčiama Europos kalbų diena. Šios šventės metu Europos valstybėse organizuojami įvairūs renginiai, siekiant paskatinti kalbų mokymosi įvairovę, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, regionų ir tautinių mažumų kalboms. Juk kalba – tai tiesioginė tautų kultūros išraiška.
Rugsėjo paskutinę savaitę, stabtelėję prie parengto stendo, progimnazijos mokiniai ir mokytojai sužinojo, kaip įvairiomis kabomis rašomi ir tariami pasisveikinimo žodžiai, pasitikrino, ar pažįsta įvairių šalių vėliavas.
Užsienio kalbų pamokų metu mokiniai kalbėjo apie kalbos grožį, skambesį, turtingumą ir savitumą, išsirinko po penkis gražiausius žodžius, o patį nuostabiausią žodį iliustravo.
Septintų klasių mokiniai dalyvavo protų mūšyje „Smagu žinoti”. Atsakę į klausimus, mokiniai sužinojo, kad Belgija turi net tris valstybines kalbas: prancūzų, olandų bei vokiečių, kad Ispanijos himnas neturi žodžių, kad „e” raidė yra dažniausiai sutinkama raidė anglų kalbos žodžiuose ir dar daug kitų įdomių faktų.
Vokiečių kalbų pamokose aštuntų klasių mokiniai ieškojo, analizavo ir sistemino informaciją, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse ir paruošė plakatus tema „Europäische Länder “.
Po pamokų, septintokės Živilė ir Kamilė bei Vakarė ir Izabelė iš 8b klasės dalyvavo konkurse „Ką žinai apie Europos šalis, jų kalbas bei simbolius?“. Dalyviams teko atsakyti į 30 labai rimtų, sudėtingų, šmaikščių ir intriguojančių klausimų, nes svarbiausia buvo išsiaiškinti, kas yra geriausi Europos šalių ir jų kalbų ekspertai. Nors azarto, žinių ir noro laimėti netrūko, sėkmė šį kartą nusišypsojo kitoms komandoms.
Užsienio kalbų pedagogai pakvietė į veiklas mokytojų kambaryje ir visus progimnazijos mokytojus. Parengti klausimai, faktai apie įvairias Europos kalbas kėlė susidomėjimą. Kalbų mokėjimas yra įrankis siekti supratimo apie mūsų žemyno kultūrinį paveldą. Mokytis kitų žmonių kalbų – tai geras būdas siekti tarpusavio supratimo ir įveikti kultūrinius skirtumus.
Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos užsienio kalbų mokytojai

Skip to content