Mokymasis veikiant

Ketvirtus metus iš eilės „Verdenės“ progimnazijoje organizuojamos patirtinio ugdymo dienos. Jų metu mokiniai turi galimybę mokytis veikiant, mokytis vieni iš kitų. Tokio mokymo pagrindu tampa mokinio emocijos, refleksija, o ne kitų primesta tikrovė. Mokiniai nekantraudami laukia kitokio ugdymo dienų, nes žino, kad bus labai įdomu, netikėta, prasminga, ugdymas vyks bendradarbiaujant.
Šiais mokslo metais 5–8 mokiniai turės penkias patirtinio ugdymo dienas, iš kurių jau dvi praėjo. Mokytojai pasidalijo akimirkomis iš organizuotų veiklų. Skirtingose patirtinio ugdymo programose vyko skirtingos veiklos, vieni išbandė tekstilinius dažus ant audinio skiaučių ar pabodusių marškinėlių. Kiti ruošė skirtingų augalų (svogūno, saliero stiebo, samanų, kambarinės gėlės chlorofito) mėginius, juos fotografavo, stebėjo, stebėtų mėginių vaizdus piešė popieriaus lape. Treti susipažino su kartografiniais simboliais per istorinį Europos paveldą, susitiko su lektoriumi B. Volodzka, kuris pristatė Klaipėdos miesto istorinio centro pokyčius ir galimybes per kartografinę prizmę. Mokiniai vyko ir į Prano Domšaičio galeriją, edukaciniame užsiėmime „O tada… atsirado Mėmelis” susipažino su Mėmelio kraštu, atliko interaktyvius užsiėmus apie Klaipėdos žymius objektus. Grupė mokinių dalyvavo chromatografijos eksperimente ,,Chlorofilo gamyba“. Chromotografijos eksperimento metu spaudė įvairių žolių: dilgėlių, garšvų, petražolių sultis, išsiaiškino, kokių spalvų pigmentai (spalvos) slypi augaluose (chlorofilo – žalios ir karotinoidų – geltonos, oranžinės, raudonos). Grupė vaikų gamino pieno plastiką ir tyrė produktų krakmolingumą, dalyvavo keramikos dirbtuvėse, iš molio lipdė savo suprojektuotą daiktą, mokėsi gamtoje užkurti laužą, suteikti draugui pirmąją pagalbą.
Patirtinio ugdymo metu mokiniai, analizuodami savo patirtį, mokosi, tai skatina geriau pažinti save kaip asmenį, kaip besimokantįjį, ugdosi sėkmingam mokymuisi visą gyvenimą aktualias nuostatas. Pasidalinti vieni su kitais patirtinės veiklos rezultatais vykdant įvairių mokymosi krypčių programas planuojama atvirų pristatymų metu birželio mėnesį.

Patirtinio ugdymo programoje „Paprastieji mechanizmai: nuo malūnų iki skridinių ir skrysčių. Garsiausi vokiečių fizikai“

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Loreta Garozienė

Skip to content