Aš esu Lietuva

   Vasario 16-oji – nacionalinė Lietuvos šventė, skirta 1918-aisiais Lietuvos Tarybos signatarų pasirašytam Lietuvos nepriklausomybės aktui paminėti. Šią istorinę datą Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos bendruomenė šiemet šventė kitaip. Nesirinkome į progimnazijos salę, o žiūrėjome virtualų Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos minėjimą „Aš esu Lietuva“. Į žiūrovus kreipėsi pati Lietuva ir pakvietė apsilankyti Kernavėje – pirmojoje Lietuvos sostinėje. Virtualiai galėjome pakilti ant piliakalnio, kur prasidėjo mūsų istorija, įsivaizduoti vaidilutes, žynius, amžinąją ugnį. Jau tada buvo norinčių užgrobti šalį, bet Lietuva turėjo sūnų ir dukterų, kurie buvo pasiryžę ją ginti. Progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė pasveikino visą mokyklos bendruomenę su nuostabia švente, pabrėžė, kad tik šaliai atsidavusių drąsuolių dėka mes turime laisvą Lietuvą. Tad dabar labai svarbu, kokie esame mes – mokiniai, mokytojai, tėveliai. Nuo to priklauso, kokia bus ateities Lietuva: ar ji bus didi, pakėlusi galvą, laisva, išsilavinusi, stabili valstybė, kuria mes galėsime didžiuotis. Direktorė sveikinimą baigė retoriniu klausimu: „Aš myliu Lietuvą, o ar mylit ją jūs?“ 

   Mokyklos bendruomenę pasveikino Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas majoras Tomas Auželis, kuris pasidžiaugė kelis dešimtmečius skaičiuojančia bendradarbiavimo istorija su progimnazija. Priminė Lietuvai tekusius išbandymus ir patikino, kad įveikę laikinus sunkumus, grįšime sustiprėję ir labiau susitelkę. Linkėjo lygiuotis į tuos 20 žmonių, kurie prieš 103 metus pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. Kvietė būti pareigingiems, nes nepriklausomybė davė ne tik laisvę, bet ir įpareigojo gerai mokytis, laikytis tam tikrų taisyklių, būti dorais, sąžiningais piliečiais, gerbti save, mokytojus, draugus, artimuosius.

   Šventės metu skambėjo mokinių atliekamos dainos, visa mokyklos bendruomenė stebėjo virtualią vaikų darbų parodą. Progimnazija taip pat jungiasi į iniciatyvą „Lietuva mano namuose“, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai paminėti. Namų aplinkoje vaikai ieško daiktų, kurie atspindėtų šią temą. Praktinius atsakingo pilietinio dalyvavimo gebėjimus mokiniai gali išsiugdyti tik patys aktyviai dalyvaudami pilietinės bendruomenės gyvenime.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Tičkuvienė

Video renginio nuoroda

Skip to content